Αφιέρωμα στο κυκλάμινο

 

To Κυκλάμινο είναι ένα από τα ομορφότερα αγριολούλουδα της Ευρωπαϊκής υπαίθρου. Στην Ελλάδα συναντώνται πέντε είδη κυκλάμινου. Είναι πολυετές φυτό με μωβ άνθη ή σπανιότερα λευκά και χαρακτηριστικά καρδιοειδή φύλλα με εντυπωσιακούς χρωματισμούς. Κάποια είδη κυκλαμίνου ανθίζουν την Άνοιξη και κάποια άλλα Φθινόπωρο. Φύονται από παραθαλάσσιες περιοχές μέχρι και σε υψόμετρα άνω των 1000 μέτρων.

Το πιο κοινό είδος κυκλάμινου στην Ελλάδα είναι το Κυκλάμινο το Γραικό. Το συγκεκριμένο κυκλάμινο ανθίζει την φθινοπωρινή περίοδο και έχει πυκνά μωβ άνθη. Αναπτύσσεται σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και είναι ιδιαίτερα διεσπαρμένο σε χέρσες περιοχές. Το επίσης συνηθισμένο κυκλάμινο το Κυκλάμινο το Κισσόφυλλο αναπτύσσεται σε μεγαλύτερα υψόμετρα από το προηγούμενο και η περίοδος ανθοφορίας του είναι επίσης το Φθινόπωρο. Η διαφορά του με το Κυκλάμινο το Γραικό είναι ότι τα φύλλα του δεν είναι καρδιοειδή αλλά σχηματίζουν ελαφριές γωνίες.

Πότισμα:

Το κυκλάμινο δε χρειάζεται υπερβολές στο πότισμα – πάντως αυτό πρέπει να γίνεται τακτικά και το χώμα να έχει καλή αποστράγγιση ώστε να μη σαπίσουν οι ρίζες του. Εξ’ ου και προσέχουμε πολύ να μη λιμνάζει το νερό στο σημείο που το έχουμε φυτέψει – στο χώμα ή τη γλάστρα.

Λίπανση:
Καλό είναι το κυκλάμινο να λιπαίνεται μία φορά την εβδομάδα με το ειδικό υγρό λίπασμα γι’ ανθοφόρα που πωλείται στα εξειδικευμένα καταστήματα.

Το φυτόχωμα μας Universale είναι υπόστρωμα βασισμένο στην τύρφη και σε φυσικό επιλεγμένο humus. Iδανικό για τη φύτευση και την καλλιέργεια των διακοσμητικών φυτών εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, για σπορία κηπευτικών, για το ριζικό σύστημα των θάμνων, για τη φύτευση και εγκατάσταση χλοωδών ταπήτων. Ο βασικός εξοπλισμός των μακροστοιχείων βασίζεται επάνω σε φυσικό λίπασμα.

Έχει ως αποτέλεσμα την αργή εκχώρηση των ουσιών στο φυτό και το βοηθάει να έχει μια σφριγηλή και άφθονη αύξηση του ριζικού συστήματος.

Το UNIVERSALE έρχεται να πετύχει ένα δυνατό μίγμα ώριμων οργανικών και ορυκτών υλικών.