Αφιέρωμα στο Ανθούριο

 

Το ανθούριο (Anthurium sp., Araceae) ανήκει στην οικογένεια Araceae, στην οποία ανήκουν αρκετά είδη καλλωπιστικών φυτών, όπως το φιλόδενδρο, η Ντιφενμπάχια, η κάλλα και άλλα. Η καταγωγή του είναι από την Λατινική Αμερική και πιο συγκεκριμένα από την Κολομβία. Υπάρχουν διάφορα είδη και ποικιλίες που καλλιεργούνται και κυκλοφορούν στο εμπόριο. Φυτό που θέλει ιδιαίτερες φροντίδες και δεν αναπτύσσεται στις συνθήκες της χώρας μας. Για αυτό καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά ως φυτά εσωτερικού χώρου. Το γυαλιστερό πράσινο χρώμα στα φύλλα του και το εντυπωσιακό άνθος του, το κατατάσσει στα πιο αγαπητά και πολυσύχναστα φυτά εσωτερικού χώρου (indoor plants).

Χαρακτηριστικά του φυτού

Το φυτό αναπτύσσεται ομαλά σε ζεστό περιβάλλον και υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία. Η θερμοκρασία του δωματίου πρέπει να κυμαίνεται  στους 20-25 oC, αν και αναπτύσσεται και σε θερμοκρασίες μέχρι 30 oC και υψηλή υγρασία. Θεμιτό είναι να μην υπάρχουν μεγάλες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, μέσα στο δωμάτιο. Το φυτό πρέπει να τοποθετείτε σε φωτεινά μέρη, αλλά να μην δέχεται απευθείας το ηλιακό φως. Το ανθούριο ποτίζεται συνήθως μια φορά την εβδομάδα κατά το χειμώνα και δύο φορές το καλοκαίρι και επισης λιπαίνεται μια φορά ανά 2 εβδομάδες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με υδατοδιαλυτό λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου. Επιπλέον, πρέπει να μπαίνει σε σημεία που δεν υπάρχουν ψυχρά ρεύματα αέρα. Γενικά το ανθούριο δεν χρειάζεται κλάδεμα, μόνο αφαίρεση των ξερών φύλλων και ανθικών στελεχών. Τα φύλλα του πρέπει να καθαρίζονται συχνά με νωπό πανί για να απομακρύνεται η σκόνη.

Μεταφύτευση & Πολλαπλασιασμός του ανθούριου

Το ανθούριο μεταφυτεύεται σε μεγαλύτερη γλάστρα συνήθως μια φορά ανά δύο χρόνια.

Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται κυρίως με χώρισμα του ριζικού συστήματος κατά τους χειμερινούς μήνες, και παραμονή του σε χώρο με υψηλή υγρασία. Επιπλέον, ο πολλαπλασιασμός μπορεί να γίνει με σπόρους.

Το φυτόχωμα μας Natura είναι μείγμα εξαιρετικής ποιότητας ξανθιάς και μαύρης τύρφης. Εμπλουτισμένο με λίπασμα, ιχνοστοιχεία και περλίτη. Ειδικό φυτόχωμα για την ισορροπημένη ανάπτυξη και θρέψη των φυτών.

Ειδικό φυτόχωμα για την ισορροπημένη ανάπτυξη και θρέψη των φυτών.
Είναι ιδανικό για φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.