Αφιέρωμα στο Γεράνι

 

Με την ονομασία «γεράνια» αναφερόμαστε γενικά σε μια μεγάλη κατηγορία φυτών που παρουσιάζουν τεράστια ποικιλομορφία. Αν και βοτανικά τα γεράνια ανήκουν στο γένος Geranium, τα φυτά που εμείς βρίσκουμε στο εμπόριο και ονομάζουμε «γεράνια» ανήκουν ως επί το πλείστον στο γένος Pelargonium.

Είναι μονοετές ή διετές φυτό που συναντούμε σε Ευρώπη, Ασία και Βόρεια Αφρική. Είναι κοινό σε βραχώδη εδάφη, παλιούς τοίχους, χαράδρες και παρυφές δασών. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες του φυτού σε διάφορα μέρη του τόπου μας.

Είναι μικρό φυτό το ύψος του οποίου φτάνει τα 15 με 40 εκατοστά, χνουδωτό, συχνά κοκκινωπό, με βαριά χαρακτηριστική μυρωδιά. Αυτό το κάνει όμως εξαιρετικό εντομοαπωθητικό. Τα φύλλα του είναι τριγωνικά, σχιστά φτεροειδή, διαιρεμένα σε 3-5 λοβούς και το μήκος φτάνει περίπου τα 10-11 εκατοστά. . Τα άνθη είναι βιολέ, ρόδινα ή λευκά, με 5 πέταλα (μήκους 9-13 χιλιοστά) και διάμετρο 2 εκατοστών.

Από τα πιο οικονομικά φυτά, θα τα βρείτε σε οποιοδήποτε φυτώριο και πολύ εύκολα από ένα θα δημιουργήσετε όσα θέλετε. Κόψτε έναν φρέσκο βλαστό, απομακρύνετε τα φύλλα κοντά στη βάση του και φυτέψτε σε χώμα. Προστατέψτε το τις πρώτες μέρες από τον καυτό ήλιο, ποτίζετε τακτικά και σύντομα αφού πέσουν και ξεραθούν όλα τα παλιά φύλλα του βλαστού, θα δείτε να ξεφυτρώνουν τα πρώτα κλαράκια του νέου σας φυτού.

Ιδανικά για κάθε είδους δοχείο φύτευσης (γλάστρες, ζαρντινιέρες, κρεμαστές γλάστρες και καλάθια) αλλά εξίσου όμορφα φυτεμένα και απευθείας στο έδαφος, ειδικά αν φυτέψετε μαζί πολλά φυτά διαφορετικών αποχρώσεων. Φυτεμένα σε ζαρντινιέρες ή και γλάστρες, ειδικά τα πελαργόνια σε διάφορα χρώματα, από τις πιο απλές και ταυτόχρονα εντυπωσιακές προτάσεις για τα περβάζια των παραθύρων.

Το φυτόχωμα Agricult S1 είναι ιδανικό για την φύτευση και τη μεταφύτευση γερανιών και γενικά φυτών εξωτερικού χώρου και θα το βρείτε σε φυτώρια , Garden Centers και πολυκαταστήματα.

Πέρα από το πότισμα, αφήνοντας το χώμα ανάμεσα στα ποτίσματα να στεγνώνει εντελώς και συχνό καθάρισμα των ξερών λουλουδιών, για να τα βοηθήσετε να αναπτύξουν καινούργια, δεν θα σας ζητήσουν καμιά παραπάνω ιδιαίτερη φροντίδα.