Λαχανόκηπος στο μπαλκόνι

 

Μπήκε η άνοιξη, εποχή αφιερωμένη στα φυτά μας! Αρχίστε λοιπόν σήμερα να φτιάχνετε το δικό σας μποστάνι στο μπαλκόνι σας ή στον κήπο γιατί μας κάνει καλό!

Τα οφέλη είναι πολλά! Ένας δικός σας λαχανόκηπος βοηθάει στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, αφού τρώτε τα δικά σας φρέσκα λαχανικά απευθείας απο το φυτό. Εξάλλου, η νοστιμιά τους δεν συγκρίνεται με εκείνη των αγορασμένων ειδών του σούπερ μάρκετ! Επιπλέον, αναπτύσσετε έναν οικολογικό τρόπο σκέψεις: «όλα χρησιμοποιούνται και τίποτα δεν πάει χαμένο» ενώ παράλληλα βελτιώνετε αισθητικά την πρόσοψη του σπιτιού σας και την ποιότητα του αέρα. Επίσης, η καλλιέργεια φυτών αποτελεί μια χαλαρή απασχόληση, που σας απαλλάσσει απο το άγχος της καθημερινότητας και φυσικά εξοικονομείτε χρήματα. Μην πτοείστε, τα βήματα είναι απλά και πολλά φυτά δεν θα χρειαστούν κάτι περισσότερο απο την αγάπη σας και λίγο νεράκι για να σας κάνουν υπερήφανους!

Τι θα χρειαστείτε;

Για να μπορέσετε να φυτέψετε φρούτα και λαχανικά στην βεράντα σας, θα χρειαστείτε καταρχήν κεραμικά γλαστράκια, το φυτόχωμα Λαχανόκηπος της Agricult στο οποίο μπορείτε να φυτέψετε και απευθείας ανοίγοντας μια τρύπα στο σακί, όπως στο βίντεο, και ωμά αυγά (όχι σπασμένα όμως). Θα χρειαστείτε φυσικά και σπόρους (από βότανα, όπως φασκόμηλο, θυμάρι, βασιλικός, δενδρολίβανο και από λαχανικά, όπως μαρούλι, πράσινα φασόλια, μπιζέλια, μελιτζάνες, πιπεριές και ντομάτες).

Σχετικά με τον εξοπλισμό, θα χρειαστείτε ταμπελάκια που θα «χώσετε» μέσα στο κάθε γλαστράκι για να ξεχωρίζετε -όταν ακόμα θα είναι καρπός- ποιο είναι ποιο. Θα χρειαστείτε ακόμα ένα ζευγάρι γάντια κηπουρικής, ένα εκφυτευτήριο (εργαλείο) και ένα κατσαβίδι.

Πριν ξεκινήσετε:

Αν τα γλαστράκια σας δεν έχουν από κάτω τρύπες για να στραγγίζει το νερό, ανοίξτε εσείς. Για να αποφασίσετε ποιο σημείο το μπαλκονιού είναι καλύτερο για να τοποθετήσετε τα γλαστράκια σας, παρατηρήστε τον χώρο κατά την διάρκεια της ημέρας: Το ιδανικό σημείο είναι αυτό που δέχεται το φως του ήλιου τουλάχιστον έξι ώρες της μέρας. Και αυτό γιατί όλα σχεδόν τα λαχανικά θα μεγαλώσουν καλύτερα όταν βρίσκονται πολλές ώρες στον ήλιο παρά στην σκιά –ωστόσο κάποια άλλα (μαρούλια, σπόροι μουστάρδας) μπορούν να αντέξουν περισσότερο στην σκιά από κάποια άλλα (κρεμμύδια, ντομάτες).