Μικρό αφιέρωμα στις Ορχιδέες

Οι ορχιδέες έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής, κάτω από ιδανικές συνθήκες. Τα φυτά αυτά μπορούν να ζήσουν περισσότερα χρόνια κι από τους ιδιοκτήτες τους!

 

Οι ορχιδέες έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής, κάτω από ιδανικές συνθήκες. Τα φυτά αυτά μπορούν να ζήσουν περισσότερα χρόνια κι από τους ιδιοκτήτες τους!

Δ ιαλέξτε πήλινες γλάστρες για τις ορχιδέες σας, είναι προτιμότερες, γιατί ο πηλός επιτρέπει στο χώμα να στεγνώνει πιο γρήγορα και ο αερισμός των ριζών είναι καλύτερος.
Αυτό που είναι απαραίτητο να γνωρίζει κανείς είναι ότι οι ορχιδέες δεν αναπτύσσονται σε χώμα αλλά σε πέτρες, χαλίκι, κομμάτια φελλού, ξύλο, και τύρφη.

Οι περισσότερες ορχιδέες χρειάζονται λαμπερό φως, που ενισχύει την ανθοφορία τους. Η ιδανική θερμοκρασία για τα περισσότερα είδη είναι μεταξύ 15-27°C κατά τη διάρκεια της ημέρας και μεταξύ 11-15°C τη νύχτα.
Οι ορχιδέες χρειάζονται άφθονη υγρασία. Το πότισμα μία φορά την εβδομάδα επαρκεί για τις περισσότερες τουλάχιστον ορχιδέες. Κάποιες ποικιλίες θέλουν συχνότερο πότισμα κυρίως την περίοδο ανθοφορίας.
Σε όλες όμως τις ποικιλίες αφήνετε το χώμα να στεγνώσει εντελώς πριν ξαναποτίσετε. Ποτέ μην αφήνετε την ορχιδέα σας όμως να πατάει σε νερό!


Λευκή ορχιδέα

 

Η Φαλαινόψις, η ορχιδέα σκόρος, είναι η καταλληλότερη ορχιδέα για καλλιέργεια στο σπίτι. Με αρκετή φροντίδα μπορεί να ανθίζει συχνά, με μερικά άνθη 2-3 φορές τον χρόνο, αν και η κανονική περίοδος ανθοφορίας της σε εύκρατο κλίμα σαν το δικό μας είναι τέλη χειμώνα με άνοιξη. Μέσες θερμοκρασίες και συνθήκες οικιακού περιβάλλοντος συνήθως είναι επαρκείς. Οι ανθοφόροι μίσχοι σε αρκετά υβρίδια του εμπορίου μπορούν να οδηγηθούν σε επαναληπτική ανθοφορία μετά από κοπή της κορυφής του ανθοφόρου μίσχου αφού απανθίσει. Κάτι τέτοιο όμως θα πρέπει να γίνεται μόνο σε απόλυτα υγιή φυτά.